zaterdag 4 juni 2022

Wandel door handel

Hoe de wereld werkt zien we nu. Lange tijd dachten we dat de wereld werkte door te dealen. Je hebt wel gezag nodig maar kunt dat pas verzilveren als je ietsie zakt en iets afdoet van je inzet. Ook met terroristen moet je dealen, je hebt geen keus. Dilemma's waren bedoeld om ons met onze hersens in te schakelen in de enig mogelijke keus die dus geen keus was. Ook dachten we dat we met zachte gesprekken van onderop konden doordringen tot de haviken.

Toen moesten we leren dat hele bevolkingsstammen hun leiders napraatten al dachten we dat ze het puur uit angst deden. Leiders praatten onze zachte krachten na die zeiden dat je alles van veel kanten kunt bekijken. De bevolkingsstammen hoefden niet meer te worden overtuigd omdat ze in de nevels werden getrokken. Het was voldoende dat ze zeiden wat ze zeiden en wat er gezegd werd. Niet dat het waar was of dat ze het geloofden, maar zo kon je het ook bekijken.

Italië, Rusland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, China natuurlijk en ook hele bevolkingsstammen in landen zoals Nederland waar zachte krachten hard zijn gaan praten, ook dit was globalisering. De avantgarde is Rusland. Het exporteert de nevels naar het Westen en wij denken mede daardoor nog steeds dat we ermee moeten dealen. Journalist Catherine Bolton legt uit hoe Rusland werkt in onze deals. Eigenlijk het oude verdeel en heers. En dan zegt ze omineus dat dit is hoe de wereld werkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Licht verzet

Ik houd niet van bevelen. Zo te zien houd ik meer van een bekentenis. De vraag is of ik een goede titel had gekozen met bladder dit. Nu sta ...