zondag 22 mei 2022

Kijken is niet genoeg

Twijfel je wel eens? Let op, dat kan een moment van zwakte zijn. Zwakte kan realiteitsbesef zijn. Zo toon je toch weer je kracht. Het is een momentopname, en moment wil zeggen momentum. Je kunt het moment gebruiken om je krachtig te tonen, en daar zijn wij meester in, wij mensen met de lange sleep, wij nasleep van de grote rijken, wij Habsburgers. Monumentum.

Daar kun je allerlei respect voor hebben, en dat is ook weer een kracht. Eigenlijk zeg je dat je niet veel doet en ze zien dat en denken dat je iets hebt gedaan met beheersing, zelfinzicht en macht over de wereld via jezelf. Ken jezelf is ken je beperking is wijsheid. Ze kijken wel toe, zeg maar gerust potentieel iedereen. Toekijken is ook macht, al voor je toeslaat.

Blijft niets over dan kijken achter het toekijken. Waar ligt die macht of kracht, de ongeziene. Er valt niets te zien behalve wat overblijft. En behalve wat was weggevoerd. Wat was voorkomen. Wat toekomstmuziek blijft. Wat er verder nog komt na deze woorden. Waar is de kat heen die uit de boom gekeken was. Ze droomt vast wat wij niet kunnen verwoorden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Licht verzet

Ik houd niet van bevelen. Zo te zien houd ik meer van een bekentenis. De vraag is of ik een goede titel had gekozen met bladder dit. Nu sta ...