vrijdag 11 februari 2022

Ontzetting

Ambiorix laat er geen dag en geen nacht tussen. Hij lokt de onzen uit hun winterkwartieren en valt aan. Caesar bevindt zich op twee dagmarsen afstand. Als hij via gezanten verneemt dat de onzen worden belegerd komt hij hen te hulp. Hij laat er geen dag en geen nacht tussen. Met een aantal verrassende acties ontzet hij de onzen.

Het project romanisering is gelukt, zoals blijkt uit de taal. De vijand doet wat wij doen en kan daarom worden opgenomen in het rijk. Als de vijand ons overtreft, in moed, in wildheid, zoals de Germaan, dan sluiten we hem buiten. De rivier is onze vriend. Hij zorgt voor transport, luxe, bescherming.

Romanisering betekent ontzetting. Niet alleen de mannen, ook de vrouwen en kinderen worden voor slavernij afgevoerd of gedood. Het verhaal wordt verteld opdat de volkeren met hun verzet geen steun meer vinden. Ze hebben ons om hulp gevraagd, ze moeten horen dat Caesar genadig is, ze versterken met hun jongemannen onze legioenen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Licht verzet

Ik houd niet van bevelen. Zo te zien houd ik meer van een bekentenis. De vraag is of ik een goede titel had gekozen met bladder dit. Nu sta ...